Okos városok

Magyarok a nagyvilágban – exportképes hazai fejlesztések az okos város területén címmel tartott előadást a Smart City Fórumon Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke. Neki tett föl kérdéseket a Présház.

- Alelnök úr, nem mi irányítjuk a szelet, de át tudjuk állítani a vitorlákat – így jellemezhető az innovációs fókuszú gondolkodás. Ez a tengerészeti fortély hogyan okosíthat kint a szárazföldön egy-egy várost?

- Az innovációs fókuszú gondolkodás lényege, hogy nyitott vagyok a változtatásra, akkor is, amikor éppen úgy tűnik, hogy jól mennek a dolgok. Az okos város attól lesz élhetőbb és szerethetőbb, hogy már ma előkészítek olyan változtatásokat, fejlesztéseket, amelyek gyümölcsei később érnek be. Számtalan területet említhetek példaként: környezetterhelés csökkentése, közlekedésszervezés stresszmentesítése, mármint az utast kevesebb stressz érje a közlekedés alatt, a lakossági ügyintézés papírmentesítése és egyszerűsítése, a vállalkozói tevékenységek feltételrendszerének „vállalkozóbarátabbá” alakítása, víz-, szennyvíz -, és hulladékkezelési okos megoldások, intelligens közvilágítás, barátságos közterületek, s a többi.

- Az Ericsson 1600 fejlesztővel Magyarországon alakít 5 G-s alkalmazásokat, valamint több 4 G-s alkalmazás, amely a smart city programokat támogatja, szintén Budapesten készült. De ugyanígy megemlíthetők a Nokia, a GE, Microsoft, SAP, IBM valamint a Siemens fejlesztési eredményei, amelyek okos város fejlesztések részeit támogatják. Mindez hogyan teheti okosabbá Gyöngyöst, Sárospatakot, Barcsot, Tatát, Siófokot, Szombathelyt, Zircet?

- Valamennyi város attól lesz még kedvesebb, élhetőbb, ha ott a lakosság, a vendégek és a helyi vállalkozók jól érzik magukat. Ezer apró fejlesztéssel lehet a napi élet akadályait, nehézségeit kényelmesebben kezelhetővé tenni. Gondoljunk a mobiltelefonos alkalmazások közül például a parkolásra, az útvonaltervező segítségekre, vagy a mobil bankolásra. Ugyanígy egyre több feladatot tudunk a távolból, mobil telefonról, vagy laptopról elvégezni, például egy „okos” ház garázskapu nyitását, vagy fűtésvezérlését lehet a gyakorlati példák közül nevesíteni. A mesterséges intelligenciát felhasználó megoldások egyre nagyobb teret kapnak életünkben és teszik azt kényelmesebbé. Ez tetten érhető a nagyobb városok forgalom irányításában, közlekedés szervezésében is.

- Fedezd föl saját kultúrád – hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Mit meríthetnek a magyar tudáskincsből azok a helyek, ahol a hagyományos hálózatok és szolgáltatások sokkal hatékonyabban működnek a digitális és telekom technológiák használata következtében a lakosság és az üzleti szféra hasznát szolgálva?

- A magyar műszaki értelmiség kreativitása hagyományosan nemzetközileg is igen versenyképes és jó hírnévnek örvend. Sok olyan magyar cég dolgozik szolgáltatást eladva külföldre, amely adott piaci szegmensben példaértékű és kivételes műszaki tudást testesít meg. Külön büszkék lehetünk a nemzetközi cégek hazai kutató-fejlesztő műhelyeire, ahol szintén a világ számos helyén működő megoldások fejlesztői és üzemeltetői dolgoznak. Tekintettel arra, hogy világtendencia a városok növekedése és a városban lakók arányának emelkedése, közös érdek a városi környezetben, élet-feltételrendszerben a komfortérzet fejlesztése. Ebben számos területen látunk működő, jó megoldásokat, alkalmazáspéldákat, amelyek a magyar mérnökök kezei közül kerültek ki.

© 2019 PrésHáz

Please publish modules in offcanvas position.