Zeneváros alapozója: Záborszky József

Zenekarával Ausztriában, az NSZK-ban és az NDK-ban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban és Finnországban is nagy sikerrel vendégszerepelt - írja Záborszky József zeneművészről a világhálós lexikon. A kivételesen nagy hatású zenepedagógus emlékét ebben az évben, novemberben Gyöngyösön gazdag zenei rendezvénnyel elevenítik föl. A mögöttes információkkal a művész fia: Záborszky István rendelkezik, ezekre számítva Kugler Sándor professzornak tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

Bogár László szerint a brit globális tőkestruktúrák viszonya kezdettől ambivalens volt az európai integrációhoz, ami számukra a két rivális kontinentális hatalom, Franciaország és Németország szövetsége volt. A közgazdász egyetemi tanárnak tett föl kérdéseket a Présház.

Demokráciapróba Európában

Bár az eddig elért eredmények elmaradnak a várakozásoktól, az EU számos testületében és fórumán születtek már dokumentumok és javaslatok az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére - mondta Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

A hibridfegyver

Az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték új hibridfegyvernek minősíthető - vélekedett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Varsóban, a NATO Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszakán. Morawiecki úgy látta: az Oroszország és Németország között a Balti-tenger alatt épülő gázvezeték fenyegetést jelent Európa energiabiztonságára és szolidaritására nézve. Erről kérdezte Járosi Mártont, az Energiapolitika 2000 Társulat elnökét a Présház Hírportál.

Székely jogvédelem

Egy négyoldalas titkosított beadványban magyarázta a román ügyészség Dabis Attila Romániából való kitiltása okait abban a perben, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja a kitiltó határozat megsemmisítését kérve indított. Erről Sepsiszentgyörgyön Izsák Balázs, az SZNT elnöke beszélt. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

Hazánk vetőmag-nagyhatalom

Magyarország évi 100 milliárd forintot meghaladó exportjával a 6. legnagyobb vetőmag exportőr a világon - ez derül ki a szakmai szövetség közleményéből, amely beszámol arról, hogy a terméktanács elnökévé a küldöttgyűlés egyhangú szavazatával ismét Takács Gézát választották meg. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

Az idén online véleményvezérek bevonásával folytatódik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly indított, Online parák elnevezésű kampánya – jelentette be Takách-Batta Zsuzsanna, a hatóság kommunikációs igazgatója. A kezdeményezés részleteiről kérdezte a hatóságot a Présház.

A közvetlen demokrácia európai útjai, különös tekintettel az európai polgári kezdeményezésre – ezzel a címmel tartott előadást Wágner Tamás Zoltán a Kisebbségi Jogvédő intézet közelmúltbeli: Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című budapesti konferenciáján. A KJI jogászának tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

Korrupció: SZDSZ-ügyek

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke december 10-én az Országházban kijelentette: eredményes a központi intézmények együttműködése a korrupció elleni küzdelemben, Magyarországon ma már nemzetközi összehasonlításban is "tudatosnak tekinthető a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés". Domokos Lászlónak tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

Tags:
© 2019 PrésHáz

Please publish modules in offcanvas position.